VADÅ YOGA?

Yoga är till för alla

Du behöver inte vara vegan, spirituell eller vig. Du behöver inte ens ha ett par fräna tights. Det fina är att filosofin bakom rörelserna går ut på att släppa prestationen och utgå från den egna förmågan just nu. Yoga blir vad du gör det till – en stunds vila för en stressad hjärna om du vill det eller en rejäl omgång för benmusklerna om det känns bättre. Det kan vara ett sätt att behålla eller förbättra hälsan. Det kan vara ett sätt att leva ett mer meningsfullt liv. Yoga är en träningsform. Och en filosofi. Faktiskt en hel livsstil om du vill.

”Jämför dig inte med andra, det som händer på din matta är din sak.”

Ett yogapass består av ett antal positioner som görs långsamt eller snabbt, statiskt eller i ett flöde. Hur du andas är en viktig del i all yoga. Det binder ihop kroppen med sinnet. Hur jobbigt det än är så kommer alltid avslappningen på slutet, så håll ut! Det första yogapasset kan kännas underbart men också svårt, tråkigt eller meningslöst. Du kanske ramlar eller känner dig svag. Vad som än händer – jämför dig inte med andra, det som händer på din matta är din sak.

Läraren kommer att be dig aktivera maglåset, lyfta bröstet, sänka axlarna och fokusera blicken på en viss punkt och dessutom säga åt dig att andas lugnt genom näsan. Det kan kännas som ett skämt. Släpp det i så fall, huvudsaken är att du andas. Läraren kommer också att använda en del ord du aldrig hört tidigare. Kolla ordlistan om du vill vara lite förberedd. Efteråt undrar du om du ansträngt dig över huvud taget bara för att vakna med träningsvärk dagen efter. Lycka till!