ORDLISTA

Yogan har ett universellt språk, sanskrit. Det är ett gammalt indiskt språk som knappt används längre. Förutom i varenda yogasal i hela världen då vilket gör att du kan känna igen många av orden och förstå din lärare oavsett vilket land du befinner dig i. Här är några av dom.

Asana – Position. Många positioners namn har ändelsen -asana.
Tadasana – Bergspositionen.
Virabhadrasana – Krigaren.
Adho Mukha Svanasana – Nedåtgående hund
Trikonasana – Triangeln.
Parsvakonasana – Utsträckt sidvinkel.
Navasana – Båten.
Chatturanga Dandasana – Låg planka. Armhävningens lägsta punkt.
Halasana – Plogen.
Salamba Sarvangasana – Skulderstående.
Balasana – Barnets position.
Savasana – Avslappning liggandes på rygg. Avslutar varje yogapass.
Surya Namaskar – Solhälsningen. En rad asanas i en viss följd som ofta används som uppvärmning eftersom en runda Surya Namaskar arbetar igenom hela kroppen.
Ahimsa – Ickevåld. Yogafilosofins första och viktigaste punkt.
Ananda – Ultimat glädje. Som engelskans ”bliss”. Ibland upplever man ananda under en yogaklass eller när man hör en jättebra låt just när solen går ur moln eller när man viker tvätt.
Bandha – Kroppslås. Genom att lyfta bäckenbotten, aktivera nedre delen av magen och sänka hakan mot bröstet har man aktiverat tre olika bandhas. Bandhas skyddar kroppen mot skador.
Mudra – Sigill. Utförs oftast med händerna, dels som symboliska gester och dels för att energin inte ska lämna kroppen. I början och slutet av varje klass kommer du förmodligen att sätta handflatorna mot varandra med tummarna mot hjärtat, det är Anjali Mudra.
Drishti – Blickfokus. Även om du blundar kan ögonens fokus vara på till exempel nästippen.
Bhakti – Kärlek och tillgivenhet. Det försöker vi praktisera på Urban Yoga.
Namaste – En hälsningsfras som direkt översatt blir ”Jag bugar inför dig”. Ofta översätts det också med ”Ljuset i mig hälsar ljuset i dig”. Varje yogaklass avslutas med att instruktören tackar deltagarna med ett Namaste.
Avidya – Ignorans, att inte se saker för vad dom är. Roten till allt lidande.
Yin – Kinesiskt ord som betyder samma sak som sanskritordet Ha. Yin är det svarta, den kvinnliga och passiva urkraften. Den symboliserar jorden och månen, det mörka, det kalla och det fuktiga men även bergen och skelettet.
Yang – Tillsammans bildar Yin och Yang balans. Yang är det vita, den manliga och aktiva urkraften. Den symboliserar himlen och solen, det ljusa, det varma och det torra men även floderna och blodomloppet.
Chakra – Energicentrum i kroppen. Det finns sju stycken, det nedersta vid bäckenbotten och det översta ovanpå fontanellen.
OM – Ljudet av allt och inget. I en klass kanske du kommer att få uppleva känslan av ljudet när ni alla tillsammans säger ”ooouuummm”. OM innehåller fyra ljud: o,u,m och tystnad. Det står för det som varit, det som är, det som kommer och det eviga. För vakenhet, sömn, dröm och ren medvetenhet.